Metoda de rezolvare Cubul Rubik 3x3x3 - Incepatori
Metodă pentru începători
-Versiunea 1.0. 15 Mai 2009-
de Radu Făciu
La fel ca la cubul Rubik 2x2x2, mai întâi a fost compusă metoda text, iar clipul este material ajutător la aceasta. Vă recomand să citiţi şi textul în caz că video-ul nu vi se pare suficient. Un scurt rezumat cu toţi algoritmii necesari îl găsiti în josul paginii. Clipurile sunt în format HD.
Partea 1/2:
Partea 2/2:
Introducere
Metoda pentru începători pe care o descriu aici este foarte simplă şi nu este mai dificilă decât cea pentru rezolvarea cubului 2x2x2. Ar fi util dacă aţi ştii să îl rezolvaţi şi pe acesta, pentru că anumiţi algoritmi îi veţi regăsi şi aici şi va fi mult mai uşor. Am încercat să combin puţini algoritmi cu rezolvări intiutive. Metoda descrisă este una LBL (layer by layer - strat cu strat), deci: cruce, primul strat, cel mijlociu şi ultimul.Chiar dacă este pentru începători, cu ceva exerciţiu şi un cub bun se poate ajunge la timpi de 50s, chiar sub. Când o să ajungeţi la astfel de timpi cu metoda asta, atunci sunteţi suficient de bun pentru ea şi vă recomand să treceţi la ceva mai avansat, cum ar fi Fridrich.
Înainte să începeţi, vă recomand să vă informaţi despre notaţii (F, R, D, U, etc.), pentru că acestea sunt esenţiale în viitor. Este limbajul cubului.
Câţiva termeni şi nişte notaţii care vă pot ajuta pentru acest tutorial:
• F (Front): Faţa cubului.
• B (Back): Spatele cubului.
• U (Up): Stratul cel mai de sus al cubului.
• D (Down): Stratul cel mai de jos al cubului.
• L (Left): Stratul stâng al cubului
• R (Right): Stratul drept al cubului.
Orice întrebări, comentarii şi sugestii legate de acest tutorial şi îmbunătăţiri care pot fi aduse vă rog să le postaţi pe site sau forum.• B (Back): Spatele cubului.
• U (Up): Stratul cel mai de sus al cubului.
• D (Down): Stratul cel mai de jos al cubului.
• L (Left): Stratul stâng al cubului
• R (Right): Stratul drept al cubului.
Acum o să descriu paşii metodei pe scurt, până când cubul va fi rezolvat. Puteţi începe cu orice culoare, dar în acest tutorial este explicat pentru faţa galbenă în jos şi roşu în faţă (aşa erau pozele de unde m-am inspirat). Eu personal rezolv cubul cu alb în jos şi roşu în faţă. Dar vă recomand pentru început să urmaţi schema din tutorial.
Pasul 1 – Rezolvarea crucii pe stratul de jos. Unii încep să o facă pe faţa de sus (U) pentru ca o văd mai bine, dar pentru viitor, eu recomand să o faceţi în jos. Astfel, la paşii 3-4 nu va mai trebui să întoarceţi cubul în mână şi să pierdeţi timp.
Pasul 2 – Colţurile din stratul de jos, de lângă cruce.
Pasul 4 – Formarea unei cruci pe ultimul strat sau altfel spus, orientarea muchiilor din stratul de sus.
Pasul 1
După cum ziceam, vom alege să rezolvăm cubul cu faţa galbenă în jos şi roşu în faţă. Acum căutăm pe cub muchia roşu/galben. O putem găsi:• În stratul de sus, şi o vom rezolva aşa:
Mişcarea R, re-pune la loc o muchie care a fost stricată. Pentru prima muchie pe care o rezolvaţi această mutare poate părea inutilă, dar veţi vedea ulterior rolul ei.
• În stratul mijlociu, şi o vom rezolva aşa:
La fel şi aici. Mutarea R’ şi F2 poate părea inutilă atunci când rezolvaţi prima muchie.
• În stratul de jos, şi o vom rezolva aşa:
Acum rotim cubul în mână, în plan orizontal, şi alegem altă culoare pentru faţa F. Albastru de exemplu. Vom repeta aceeaşi procedură ca mai sus, pentru muchia galben/albastru, după ce găsim în ce caz ne aflăm. La fel şi pentru restul muchiilor ce conţin galben. Acum crucea ar trebui să fie rezolvată corect.
Pasul 2
Găsiţi în stratul de sus un colţ ce conţine culoarea galben. Uitaţi-vă şi la celelalte culori pe care le mai are colţul. Să zicem că am gasit colţul galben/roşu/albastru. Rotiţi stratul de sus până când colţul ajunge deasupra locului unde va trebui să ajungă, mai exact, pe stratul de sus între centrul roşu şi cel albastru. Sunt trei cazuri posibile:• Culoarea feţei D (faţa de jos, în acest caz galben) se află în faţă:
• Culoarea feţei se află în dreapta:
• Culoarea feţei se află în sus:
Dacă colţul se află în stratul de jos, D, atunci aplicaţi:
Şi vedeţi în care din cele 3 cazuri de mai sus vă veţi găsi. La fel şi aici, aplicaţi acest pas pentru toate cele 4 colţuri.
Pasul 3
Găsiţi în stratul de sus, o muchie care nu are culoarea feţei de sus (alb). Să zicem că am găsit o muchie ce conţine roşu, iar faţa F va fi tot roşu. Rotim stratul de sus U, până când culoarea roşie a muchiei se potriveşte cu centrul corespunzător. Există 2 cazuri posibile:• Muchia la dreapta:
• Muchia la stânga:
Mai departe facem la fel şi pentru celelalte muchii. În cazul în care o muchie se află între cele două centre corespunzătoare, dar invers orientată, aplicăm unul din algoritmii de mai sus pentru a introduce altceva în locul ei şi a o scoate de acolo, apoi vedem unde ne încadrăm între cei doi.
Pasul 4
Există 3 cazuri posibile: Punctul, linia şi L-ul. Dacă există deja crucea formată, puteţi sări peste acest pas.• Linia
• L-ul
• Punctul. Dacă avem doar un punct alb, adică centrul, deci nu ne încadrăm în nici unul din cazuri, atunci aplicăm oricare din algoritmii de mai sus şi vedem unde ne încadrăm.
Pe lângă crucea formată după acest pas, mai pot exista şi colţuri cu alb în sus, poate chiar toată faţa să fie albă. Este în regulă, esenţial este să se formeze crucea. Culoarea pătrăţelelor gri din poze nu are importanţă.
Pasul 5
Dacă rotim stratul de sus, U, culoarea unei muchii, cealaltă decât alb, va corespunde unui anumit centru. Dacă toate 4 muchiile corespund centrelor de aceeaşi culoare, atunci avem o cruce corect formată, ca la începutul tutorialului, şi putem trece la pasul următor. Dacă doar una este corectă ne aflăm in unul din următoarele două cazuri:• Celelalte 3 muchii trebuie permutate în sensul invers acelor de ceasornic
Dacă trebuie permutate în sensul acelor de ceasornic, atunci aplicăm algoritmul de mai sus de 2 ori sau îl mai învăţam şi pe următorul pentru rezolvări mai rapide:
• Celelalte 3 muchii trebuie permutate în sensul invers acelor de ceasornicPasul 6
Acest pas este la fel ca la cubul 2x2x2..Un colţ care trebuie orientat este un colţ care nu are Alb îndreptat în sus. Identificaţi colţurile care trebuie orientate. Pot fi 0, 2, 3 sau 4. Rotiţi stratul U, până când un colţ care trebuie orientat va ajunge în locul din spate dreapta, RB. Există două stări posibile: faţa albă a colţului să fie îndreptată înspre dreapta sau spre spate.
• Culoarea albă înspre dreapta:
• Culoarea albă înspre spate:
După ce veţi aplica o dată unul din algoritmii de mai sus (cel care este corespunzător), cubul va părea amestecat. Nu vă speriaţi! Este în regulă. Dar nu îl rotiţi sau mişcaţi în vreun fel. Menţineţi-l în această poziţie. Faţa F să fie aceeaşi dinainte.
Acum rotiţi faţa U, astfel încât următoarea piesă ce conţine Alb să ajungă în aceeaşi poziţie, R-B-U), ca înainte. Aplicaţi algoritmul corespunzător din cei 2 de mai sus. O dată ce aţi facut asta pentru toate colţurile (cu alb) din stratul de sus, cubul va reveni la forma cu stratul de jos rezolvat.
Pasul 7
La fel ca la pasul anterior, acesta este similar cu cel din rezolvarea cubului 2x2x2.Acest pas presupune mutarea dintr-un loc într-altul a câte 3 colţuri odată, până când cubul ajunge să fie rezolvat. Rotiţi faţa de sus până când muchiile ajung în poziţia corespunzătoare. În cele mai multe situaţii un colţ va fi şi el corect rezolvat. Mişcaţi cubul în mână, astfel încât colţul corect aşezat să se afle în poziţia U-F-L (stânga-faţa).
Uitaţi-vă apoi unde trebuie să ajungă celelalte 3 colţuri. Pot exista 3 cazuri, aşa că vedeţi unde vă încadraţi: se poate să trebuiască permutate în sensul acelor de ceasornic, invers acelor de ceasornic sau două colţuri trebuie permutate pe diagonală (mai rar).
Dacă trebuie să mutaţi colţurile în sensul invers acelor de ceasornic. Aplicaţi următorul algoritm:
Iar pentrul cazul mai rar când doar două colţuri trebuie permutate pe diagonală, aplicaţi unul din algoritmii de mai sus o dată indiferent de poziţie, după care vedeţi în care caz vă aflaţi. Acest algoritm este suficient pentru a rezolva permutarea colţurilor ultimului strat.
Acum cubul este rezolvat. Felicitări!
Download "Rezolvarea cubului Rubik 3x3x3" în format PDF.
Sursa de inspiraţie: http://hubpages.com/hub/Solve_A_Rubiks_Cube.
Rezumat
Pasul 1 (Crucea):Nu există algoritmi pentru acest pas. Ar trebui să încercaţi singuri să rezolvati intuitiv.
Pasul 2 (Colturile primului strat):
Galben în faţă: F’ U’ F.
Galben la dreapta: R U R’.
Galben în sus: (R U2 R’ U’)( R U R’).
Pasul 3 (Stratul 2):
Muchia spre stânga: (U’ L’ U L)(F’ L F L’).
Muchia spre dreapta: (U R U’ R’)(F R’ F’ R).
Pasul 4 (Formarea unei cruci albe)
Dacă există crucea deja formată, puteţi sări peste acest pas.
Pentru linie: (F R U)(R’ U’ F’).
Pentru L: (F U R)(U’ R’ F’).
Pentru punct: Aplicăm unul din cei doi, iar apoi pe celălalt.
Pasul 5 (Formarea corecta a crucii albe):
Dacă toată faţa e alba deja, puteţi sări peste acest pas.
Pentru 3 muchii în sensul acelor de ceasornic: (R U2 R’ U’)(R U’ R’) (cu muchia corectă în faţă).
Pentru 3 muchii în sens invers acelor de ceasornic: acelasi algoritm de 2 ori. (cu muchia corecta în faţă).
Când doua opuse sunt corecte si 2 incorecte. Aplicăm o dată algoritmul şi vedem în care din cazuri ne aflăm.
Pasul 6 (Aducerea fetei de sus la o singura culoare – alb)
Albul îndreptate spre dreapta: (R D R’ D’)(R D R’ D’).
Albul îndreptat spre spate: (D R D’ R’)(D R D’ R’).
Pasul 7 (Permutarea a 3 colturi):
Pentru 3 colţuri în sensul acelor de ceasornic: (R2 B2 R)(F R’ B2)(R F’ R) (colţul corect în faţă-stânga).
Pentru 3 colţuri în sens invers acelor de ceasornic: acelaşi algoritm de 2 ori. (colţul corect faţă-stânga).
SURSA: http://www.speedcubing.ro/p-6/metoda-de-rezolvare-cubul-rubik-3x3x3-incepatori
Vezi şi:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu